Identificatie

Sinds 1 juli 2008 moeten alle paardachtigen in België gechipt zijn. Wij beschikken over de nodige certificatie om de identificatie van uw dier volledig in orde te brengen.

www.horseid.be

Praktivet paard
Praktivet paarden identificatie

Vaccinatie en ontworming

Een (half)jaarlijkse vaccinatie tegen griep, tetanos en rhinopneumonie is sterk aanbevolen en zelfs verplicht bij bepaalde evenementen. Ook het ontwormen van uw paard is enorm belangrijk. Wormbesmettingen zijn een onderschat probleem en vragen een correcte aanpak. Wij staan u bij met deskundig advies en treffen de nodige maatregelen indien nodig. Bovendien hebben we steeds verschillende ontwormingspasta’s op voorraad.

Praktivet vaccinatie paarden

Gynaecologie

We beschikken over een draagbaar echografietoestel waarmee we voor vruchtbaarheidsbegeleiding aan huis kunnen zorgen. Zo kunnen we het meest geschikte tijdstip voor bevruchting met vers (gekoeld) sperma bepalen, alsook de eigenlijke inseminatie verzorgen. 15 dagen na de eisprong bekijken we of uw merrie drachtig is.

Recent kan uw merrie ook opgevolgd worden om te insemineren met diepvriessperma. Dit vergt een meer nauwgezette opvolging vermits zeer kort na de eisprong geïnsemineerd dient te worden. Bovendien is de manier van insemineren verschillend. Hiervoor kan de merrie als ze hengstig is naar het voortplantingscentrum gebracht worden.

Helemaal nieuw en vooruitstrevend is dat uw (sport)merrie ook opgevolgd kan worden om een embryospoeling uit te voeren. We beschikken over alle benodigdheden om het embryo op het geschikte moment uit de baarmoeder te spoelen en te verzenden naar een centrum met draagmerries of over te planten in een draagmerrie die mogelijks zelf aangebracht wordt.

Vraag zeker ook raad indien uw merrie moeilijk drachtig te krijgen is. Op het centrum kunnen we dergelijke merries met de grootste zorg en kennis van zaken opvolgen om ze alle kansen te geven.

Naast de routine-drachtcontroles, kunnen merries ook aangeboden worden tussen de 120 en 150 dagen van de dracht voor een extra controle van het welzijn van merrie en veulen en bovendien om het geslacht van het ongeboren veulen te bepalen.

Hou zeker ook de website en facebookpagina in de gaten, in de toekomst zal ook geboortebegeleiding aangeboden worden. De eerste zorg voor de merrie en het veulen vlak na de geboorte kan nu reeds door de baanpraktijk van Praktivet uitgevoerd worden.

Praktivet echo dracht paard
Praktivet echobeeld voorplanting paard
Praktivet embryo spoeling paard
Praktivet drachtige merre echografie

Chirurgie

We kunnen een aantal ingrepen met de nodige zorg bij u thuis uitvoeren. Vaak is dit ook in het voordeel van het dier zelf. Na bv. een castratie kan de hengst best in zijn eigen vertrouwde weide ontwaken, waar het risico om zich te blesseren het meest beperkt is.

Praktivet chirurgie paard